Verzorging

image1Hibiscus binnen? Zon!

Een hibiscus is een zonaanbidder, wil binnenshuis dus een plekje in de zon en verdraagt zelfs de volle zon. Als de plant in de zon staat, verdampt deze veel en zal er dus geregeld, zeker om de dag, water gegeven moeten worden. U kunt één keer per maand wat Pokon (voeding voor bloeiende planten) meegeven met het gietwater, dan blijft het blad mooi op kleur.

Het is heel belangrijk dat u de uitgebloeide bloemen verwijdert, want anders gaat de plant een “vrucht” aanleggen en gaat veel kostbare energie verloren. Die energie kan beter gebruikt worden voor de nieuwe bloemen.

In principe heeft u nu de belangrijkste verzorgingsregels en kunt u met uw hibiscus aan de slag!

Het kan natuurlijk altijd dat de plant het moeilijk krijgt. Dat merkt u als de hibiscus bloemknoppen gaat afstoten. Waarschijnlijk staat de plant dan toch nog te donker. Dus zet ‘m in de zon! Als u zeker weet dat het zonlicht goed is, bent u misschien en keer te laat geweest met water geven. Geen paniek: de plant gaat wel weer nieuwe bloemknoppen aanleggen als u de plant consequent voldoende water geeft. Tenslotte kunnen er nog kleine boosdoeners in het spel zijn: bladluis, spint of trips. Wij proberen zo min mogelijk te spuiten en werken met biologische bestrijders in de kas, maar dat betekent dat we niet kunnen garanderen dat er geen beestjes in onze planten zitten. U kunt een bestrijdingsmiddel halen bij het tuincentrum (laat u goed voorlichten) of de plant bespuiten met een oud huis-tuin-keukenmiddeltje: water met spiritus en afwasmiddel.

Hibiscus buiten? Uit de wind!

In de zomer kan uw hibiscus prima naar buiten. Sterker nog: buiten komt een hibiscus soms nog beter tot z’n recht. Zet de plant in een zware overpot, zodat deze niet te snel omwaait.  Zorg voor een pot die wel goed afwatert, anders “verzuipt” de plant bij het eerste Hollandse regenbuitje. Als de plant buiten staat hoeft deze niet in de volle zon, een luwe plek in de ochtend of –avondzon is het beste.